Informace o čokoládových fontánách
Čokoládové fontány pro domácnost a gastronomii
Obecně pro všechny zde nabízené čokoládové fontány platí, že jsou určeny pro použití ve vnitřních prostorech, při teplotě prostředí od 22°C a nejsou určeny pro každodenní provoz. Pokud potřebujete použít čokoládovou fontánu venku, je nutné použít ochraný kryt proti větru a také zajistit dostečnou teplotu. Pokud fontána pracuje v chladnějším prostředí, čokoláda se při stékání po kaskádovém systému rychle ochlazuje a může zatuhnout. Ve vnitřním prostředí o teplotě alespoň 22°C je teplota čokolády ve fontáně udržována automaticky na hodnotě cca 33 - 35 °C. Protože je to teplota nižší než tělesná teplota, čokoláda se na jazyku jeví jako studená nebo vlažná.
Při výběru čokoládové fontány je rozhodující účel, pro který si čokoládovou fontánu pořizujete, množství peněz, které jste ochotni do čokoládové fontány investovat a samozřejmě také Váš vkus - některá fontána se Vám prostě líbí a jiná ne.
Pokud předpokládáte, že čokoládovou fontánu použijete například jednou na svatbu a pak ji vytáhnete dvakrát nebo třikrát za rok, pak je zbytečné vybírat mezi gastro fontánami, ale vyberte si domácí čokoládovou fontánu. V případě, že máte pro čokoládovou fontánu častější využití, vyberte si některou z čokoládových fontán pro gastronomii. Při rozhodování mezi jednotlivými čokoládovými fontánami je kromě subjektivního hodnocení designu důležité porovnat: výšku čokoládové fontány (kaskády), dobu provozu, poměr objemu nádoby a minimálního množství pro vytvoření kaskádovitého efektu a příkon čokoládové fontány.
Vyšší čokoládová fontána vypadá efektně a víc zaujme pozornost. Podstatné také je to, že se v čokoládové fontáně s kaskádou vysokou 10 či 15 cm namáčí potraviny obtížněji než ve fontáně s kaskádou vysokou 20 až 30 cm.
Poměr mezi objemem nádoby a minimálním množstvím čokolády potřebné pro vytvoření kaskádovitého efektu je rozhodující pro určení počtu obsluhovaných osob jednou čokoládovou fontánou. Pokud je objem nádoby 0,5 litru a minimální množství čokolády 0,4 litru pak z toho plyne, že po odebrání 0,1 kg čokolády (1kg je asi 0,95 litru) přestane fungovat kaskádový efekt a čokoláda bude stékat jen v pramíncích nebo vůbec ne. Přitom se dá počítat, že jedna osoba spotřebuje průměrně asi 0,02 - 0,05 kg čokolády. Malá nádoba znamená nutnost častého doplňování čokolády do čokoládové fontány.
Dalším důležitým faktorem při výběru čokoládové fontány je její příkon a také provedení topného tělesa čokoládové fontány. Na tomto parametru závisí rychlost rozpouštění čokolády v čokoládové fontáně. Jednoznačně nejrychleji rozpustí čokoládu čokoládové fontány značky Sephra. V ideálních podmínkách může být čokoláda rozpuštěná u některých fontán už za čtyřicet minut. U většiny čokoládových fontán trvá rozpouštění čokolády přibližně 1 hodinu, u některých i déle, v závislosti na okolnostech a použitém druhu čokolády. Po dobu rozpouštění se musí čokoláda ve fontáně míchat. Čokoládové fontány bez ohřevu čokoládu neumí rozpustit vůbec.
Při provozu fontány hraje důležitou roli obsluha fontány. Vždy by měla být určena konkrétní osoba, která bude fontánu na fontánu dohlížet a zajišťovat vše potřebné dle návodu na obsluhu. Důležité je nenechat čokoládovou fontánu bez dozoru, vytáhnout ovoce sklouznuté z napichovátka, míchat a doplňovat čokoládu. Doporučujeme použít kvalitní fontánové čokolády. Ani při jejich použití ale neočekávejte, že kaskáda čokolády bude vypadat jako na reklamních fotografiích, např. zde nahoře. Toho je dosaženo grafickou úpravou nebo velkým naředěním čokolády. V reálném provozu dosáhnete s kvalitní fontánovou čokoládou výsledku, jako je obrázku vedle nebo níže.
Světový standart kvality čokoládových fontán udávají americké fontány již zmíněné značky Sephra. Gastro čokofontány Sephra vynikají zejména tichým provozem, kvalitou zpracování a kvalitou použitých materiálů. Kromě čokoládových fontán Sephra nabízíme k prodeji také cenově dostupnější čokoládové fontány vhodné pro domácí použití i pro gastronomii.
Čokoládové fontány pro domácí použití mají plastovou převodovku a oproti gastro fontánám nejsou vhodné pro pravidelný provoz, jsou podstatně hlučnější, jsou málo odolné proti i malému přetížení a jejich použití je omezeno na 1-5 hodin denně, dle druhu fontány. To je samozřejmě dostatečně dlouhá doba provozu pro domácí oslavy a pro tyto akce je můžete bez obav používat. Fontány pro domácí použití mají životnost přibližně 100 hodin provozu a přitom nezáleží na velikosti, ceně nebo značce fontány. Omezení doby provozu, nižší životnost a vyšší hlučnost fontán (např. zde) pro domácnost je dána hlavně jejich plastovou převodovkou. Proto čokoládové fontány vybavené plastovými převodovkami, což jsou prakticky všechny fontány do ceny cca 3000,- Kč, nedoporučujeme pro použití při podnikání a v gastroprovozech, protože na přirozené opotřebení se nevztahuje záruka. Nejlevnější fontánou bez převodovky je fontána Sephra Select.
Čokoládové fontány pro gastronomii jsou přizpůsobené pro delší dobu provozu a častější (ne každodenní) použití a mají využití pro cateringové firmy, v cukrárnách, hotelech, na velkých společenských akcích a podobně. Obvykle jsou řešeny tak, že jejich speciální motor je přímo napojen na šnek a tím odpadá nejproblémovější část čokoládové fontány, kterou je převodovka. Obvykle mají také kvalitnější regulaci teploty, kterou můžete pro chladnější prostředí nastavit na vyšší hodnotu a fontánu tak použít i při nižší teplotě, než je obvykle doporučovaná teplota.
Naprostá většina čokoládových fontán je bez čerpadla. Dopravu čokolády zajišťuje nejčastěji plastový a u drahých fontán nerezový šnek. Čokoládové fontány s čerpadlem představují vrchol v nabídce čokoládových fontán. Jsou to ty čokoládové fontány, které můžete vidět v Belgii ve výlohách obchodů s čokoládou. Je to například čokoládová fontána DEESSE COCOA od firmy Baron Cocoa. Oproti čokoládovým fontánám se šnekem mají několik výhod. Jsou schopné mnohem delšího nepřetržitého chodu i při každodenním provozu. Mají mnohem delší životnost než fontány se šnekem a jsou mnohem tišší. Jsou vybaveny automatickým čištěním a reverzním chodem - čokoládu po skončení pracovní doby přečerpají do připravené nádoby. Každodenní chod je řízen programovatelným automatem s regulací dle hustoty čokolády, okolní teploty, mohou být vybaveny časovačem apod. Poradí si také s různou hustotou čokolády. Čokoládové fontány se šnekem potřebují speciální čokoládu s optimální hustotou. Pokud je čokoláda příliš řídká, bude protékat zpět do nádoby kolem šneku a šnek ji nevytlačí nahoru. Pokud bude hustá, zničí se motor nebo převodovka.
Nevýhodou čokoládových fontán s čerpadlem je vysoká cena (od 6000 euro), náročnější opravy a údržba.